Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány

Iroda:
7030 Paks, Dózsa György út 95.

Székhely:
7030 Paks, Dózsa György út 95.

Fax: 75/510-208

Mobil: 20/227-1150

Bemutatkozás

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány bemutatkozása.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. több, mint 30 éve van jelen működő létesítményként a Paks-Kalocsa-Szekszárd centrumok által meghatározott területen, mint a térség legnagyobb beruházója, gazdasági vállalkozása és munkáltatója. Emellett felelősséget érez környezetéért, annak állapotáért, az ott élők életminőségéért, a térség fejlődéséért, jövőjéért.

Az erőmű több évtizede folytat egyre szélesebb körű környezeti támogató tevékenységet. Ez kiterjed az önkormányzati, a térségfejlesztési területre csakúgy, mint a különböző információs, vagy többcélú önkormányzati társulások munkájának segítésére, továbbá egészségügyi, oktatási, kulturális, egyházi és sporttámogatásokra, a civil szervezetek megsegítésére.

Megtartva az elmúlt évek eredményes megoldásait, az erőmű egy új közhasznú alapítvány létrehozását határozta el, amellyel egy koncentráltabb, még jobban átlátható, kézben tartható támogatási rendszert kíván elindítani. Az így létrejött Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány célja a kedvezményezett területeken megvalósuló térségfejlesztés, az életminőség emelése, továbbá a munkahely teremtés. Az érintettségi kört a kalocsai, paksi és tolnai járás, valamint a szekszárdi járás északi részét magába foglaló összesen 47 település alkotja.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az Alapító Okiratban foglaltak szerint évente 500 millió forint támogatást nyújtott az Alapítványnak, de ez a vállalt kötelezettség a 2014-es évben lezárult. 2015-ben és 2016-ban az Alapítvány sikeresen pályázott a Miniszterelnökséghez, térségfejlesztési támogatások kiközvetítésére a kedvezményezett településeken, pályázati rendszerben. Ezen tevékenységének ellátásához az Alapítvány 2015-ben 750 millió, 2016-ban pedig 1.000 millió forint támogatást kapott.

A támogatások kedvezményezettjei lehetnek az érintett települések önkormányzatai, azok társulásai, a közigazgatási területükön működő intézmények.

Az Alapítvány működésének sarokköve a nyilvánosság és az átláthatóság biztosítása. A kuratóriumi ülésekről hirdetményt kapnak az érintett települések.

Az Alapítvány az Alapító okiratában rögzített célok közül minden évben az adott év Pályázati felhívásában jelöli meg a támogatott prioritásokat.

Az Alapító Okiratban meghatározott és érintett települések:

1. Kalocsai járás
Bátya, Drágszél, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dusnok, Fajsz, Foktő, Géderlak, Hajós, Harta, Homokmégy, Kalocsa, Miske, Ordas, Öregcsertő, Solt, Szakmár, Uszód, Újtelek, Újsolt

2. Paksi járás
Bikács, Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Györköny, Kajdacs, Madocsa, Nagydorog, Németkér, Paks, Pálfa, Pusztahencse, Sárszentlőrinc Tengelic

3. Szekszárdi járás északi része
Harc, Kistormás, Kölesd, Medina, Sióagárd, Szedres, Szekszárd

4. Tolnai járás
Bogyiszló, Fadd, Fácánkert, Tolna